Hozzávalók
Sárga piskóta:
3 db M-es tojás
3 kanál cukor
3 kanál liszt
1 cs vaníliás cukor
Barna piskóta:
3 db M-es tojás
3 kanál cukor
2 kanál liszt
1 kanál cukrozatlan kakaó por
Diós piskóta:
3 db M-es tojás
3 kanál cukor
2 kanál liszt
1 kanál darált dió
Szirup:
8 cl.víz
4 cl rum
2 kanál cukor
1 narancs reszelt héja
Krém:
3 tojás sárgája
3 dkg liszt
8 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
3 dl tej
18 dkg puha vaj/jobb féle margarin/
Csokimáz:
10 dkg étcsoki /lehet 15 is/
1-2 kanál olaj
Díszítés:
2 dl hideg tejszín
2 kanál porcukor
Aki gondolja,/én nem tettem/mindegyik tortalaphoz adhat pici szódabikarbónát vagy sütőport is.
Szokásosan a tojásokat szétválasztjuk,keményre verjük a fehérjét,majd a sárgáját a cukorral habosra.A kakaós ill.a diós verzióban a száraz anyagokat összekeverjük.Kanalanként a sárga habba forgatjuk a fehér habot és a lisztes cuccot.Óvatosan,hogy ne nagyon törjön.
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük őket.
A sziruphoz a hozzávalókat összemelegítjük,addig,míg a cukor fel nem olvad.' percig forrjon és levesszük a tűzről.
A krémhez a tojásokat csomómentesen elkeverjük a liszttel és a cukrokkal,kis lángon fokozatosan hozzáadjuk a tejet és sűrűsödésig kevergetve főzzük.
Ha kihűlt,a habosra kevert vajhoz kanalazzuk és simára keverjük.
A csokit az olajjal vízgőz felett elolvasztjuk,a tejszínt a porcukorral habosra verjük.
Összeállítás:
Ki milyen sorrendben szeretné rakni a különböző piskótákat.Mindet meglocsolni azért óvatosan a sziruppal.Megkenjük krémmel,rá a második piskóta,ismét krém,harmadik piskóta.Ráöntjük a csokimázt,inkább folyós legyen,ne dermedjen nagyon rá.Habzsákba tesszük a tejszínhabot és díszítjük vele.
Ha tálaljuk,esszük,maradék sziruppal, csokival,tejszínnel még lehet tunkolni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése