KONYHASZERELEM

2022. november 4., péntek

Fokhagymás kefíres bagett



 Sokféle kenyér receptet kipróbáltam már,mert szeretek újítani,kisérletezni,de meg kell hogy mondjam,ez eddig a legsikerültebb.Eredetileg kenyér volt a recept,én kettévettem a tésztát és bagettnek álmodtam meg.Alaprecepttől is eltértem kicsit,mert nem én lennék ha nem tenném,tehát majdnem sajátnak mondhatom.A kérge enyhén ropi,a bélzete pedig szinte kalács szerű,eszméletlen finom.Ezért gyorsan leírom a verzióm,nehogy elfelejtsem,mert jártam már így!A fél kg.lisztből 2db.39 dkg-os bagett lett.A negyede még langyosan nature el is fogyott.

Hozzávalók

50 dkg finomliszt

2.5dkg friss élesztő

2 dl langyos víz

10 dkg kefír

3 gerezd fokhagyma

1 mk.cukor

3 mk só

2 ek.oliva olaj

  A lisztet kimérem és a sóval összekeverem.Belereszelem/vagy nyomom/a fokhagymát is.A kefírt pillára meglangyosítom mikróban és hozzáadom a liszthez.A cukros langyos vízben felfuttatom az élesztőt,majd azt is a tálba öntöm.Alaposan kidagasztom,én géppel készítem,majd hozzáadom az oliva olajat.Tovább dagasztom,míg szép sima tésztát nem kapok.Cipóra formázom és enyhén olajozott tálban,letakarva,meleg helyen,kb 50 percig duplára kelesztem.Enyhén lisztezett pulton ketté veszem és kézzel téglalapra nyomkodom.a keskenyebb részénél a tetejét behajtom úgy,mint mikor papírrepcsit készítünk.Annál a végénél elkezdjük feltekerni,mindíg egyet és a hüvejk újjunkkal visszanyomjuk kicsit,hogy jól érintkezzenek.Ezt így folytatjuk a végéig.A végét összecsípkedjük és meghempergetjük,formázzuk,majd sütőpapíros tepsibe tesszük.Letakarva meleg helyen 40 percig tovább kelesztjük.Kötben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.Ha megpihent,lekenjük langyos tejjel,én megszórtam lenmaggal és fokhagyma pihével,de ez szabadon választott.Ment a sütőbe 30 percre,majd légkeverésre kapcsolva még 10perc.De ez sütőfüggő,érdemes ellenőrizni.Kivéve ismét megkentem tejjel és rásra téve hűtöttem.

Ui.A lenmag nagyja lepergett,nem sok értelme volt,de jól nézki😀





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Sertésszűz tejszínes mártásban

  Hozzávalók 60 dkg sertésszűz 2 ek.oliva olaj 3 dkg vaj színes bors só 2 dl víz 1 húsleves kocka 2 kk.mustár 1,5 dl tejszín picike porcukor...