KONYHASZERELEM

2025. augusztus 27., szerda

Töltött burgonya,ahogy mamám készítette


 Gyermekkoromban az egyik nagy kedvencem volt nagymamám töltött burgonyája.Anyukám is készítette néha,és régebben 1-2 alkalommal én is.Valahogy elfelejtődött,denemrég felidőződött bennem és nekiálltam elkészíteni.Kicsit paráztam,hogy a páromnak ízleni fog-e,de az evés közbeni hangjára csak mosolyogtam.Megígértette velem,hogy ezt többször készítsem el,mert brutál finom.

Hozzávalók

8 db.nagyobb,formás burgonya

1.20dkg darált lapocka

2 közepes vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 kis pohár tejföl

1 púpos kanál liszt

1 kanál zsír

só-bors-őrölt pirospaprika


A húst én magam daráltam,az1 vörös és fokhagymával együtt.Ha darálva vesszük,apró lsukú reszelőn reszeljük hozzá a fokhagymákat és 1 vöröshagymát.sózzuk,borsozzuk ízlés szerint és összegyúrás után tegyük hűtőbe.A burgonyákat maghámozzuk és burgonya vályóval,vagy kiskanállal faragjuk ki mintha kádféleség lenne.Megtöltjük a kádacskákat púposan hússa,ha marad hús,közepes gombócokat formázunk belőlük.Kevés zsíron megdinszteljük egy magasabb falú lábasban,amibe beleférnek a burgonyák,a másik apróra kockázott hagymát,megszórjuk pirospaprikával és felöntjük kevés vízzel.Beletesszük a burgonyákat és ha marad a gombócokat is és felengedjük annyi vízzel,hogy ellepjeMegsózzuk és hadd főjön.Közben.elkészítjük a habarást.Ha már majdnem kész,a kivájt nagyobb darab burgonyákat esetleg hozzá lehet tenni a fazékba.A megfőtt ételhez hozzáöntöm a habarást, óvatosan kevergetve,nehogy dőljenek a burgik.5 percig rotyogtatom és lehet tálalni.A tejfölös szafttal valami isteni finom.Én a habarásba egy kevés fokhagymát még szoktan keverni,hogy a szaftnakis legyen egy kis markáns íze.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kefires kifli kolbásszal

  Tészta 70 dkg liszt 2db tojás 1 kis pohár kefir 6 dkg cukor 2.5 dkg élesztő 1.5 dl tej 1 dl olaj só ízlés szerint /mi sósan szeretjük,kb 2...