KONYHASZERELEM

2025. szeptember 2., kedd

Tökmagos-lenmagos sajtos pogácsa




 Története nagyon egyszerű.Vett a párom egy csomag tökmagot és valahogy nagyon nem jött be neki.Apró is volt,nem túl ropogós,így félre lett rakva.Gondoltam,azért nem kellene kidobni,így apránként,mikor volt kis szabadidőm,megpucoltam,hogy majd sütök egy kis pogácsát belőle.Készítéskor hírtelen ötlettől vezérelve,megspékeltem még kevés lenmaggal és sajttal is.Nagyon finom lett!

Hozzávalók
60 dkg finomliszt
1 csapott ek.só
25 dkg vajt
1 tojás
2,5 dl.tejföl
0,5 dl.tej
1 kk.cukor
3 dkg.élesztő
10 dkg tökmag
1 ek.lenmag
5 dkg reszelt trappista sajt
tetejére 1 felvert tojás,pár szem tökmag

    Először a tökmagot durvára őröljük,de hagyunk valamennyit a pogik tetejére.Alangyos cukros tejban elmorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.A lisztet egy tálba szitáljuk és a vajat elmorzsoljuk benne teljesen.Hozzáadjuk a sót,tojást,tejfölt,valamint az élesztős tejet.Alaposan kidolgozzuk,hozzáadjuk a tökmagot,ha esetleg túl ragacsos lenne,tegyünk hozzá még kevés liszttet.Letakarjuk és meleg helyen duplára kelesztjük,kb.45-50 perc.Ezután téglalapra nyújtjuk miután átgyúrtuk és megszórjuk a lenmaggal,reszelt salttal.Összehajtogatjuk mint a leveles pogácsákat és letakarva újabb 30 percet pihentetjük.Újnyi vastagra nyújtjuk és /feles pohárral/kiszaggatjuk.Lekenjük felvert tojással,tepsibe rakjuk,letakarjuk,ismét 20 perc pihenő.Ezalatt befűtjük a sütőt 220 fokra.Ha letelt a szieszta,megkenjük mégegyszer tojással,rányomunk pár szem tökmagot.Betoljuk a sütőbe,a hőt visszavesszük 200 fokra és kb.20 perc alatt pirosra sütjük.
Nekem még 3 nap múlva is finom puha maradtmnagyon finom!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Alfredo tészta csirkemellel

 Neten találtam ezt az ételt,ahány recept volt,mind másképp volt.de a lényeg ugyanaz.Nagyon finom,a párom kérdrztem,hogy "finom?"a...