KONYHASZERELEM

2025. szeptember 3., szerda

Burgonyás joghurtos kenyér


Maradt egy kevés burgonyapürém és felbontott joghurtom.Böngésztem a neten,hogy milyen kenyeret lehetne belőlük készíteni,nagyjából találtam is,de nem pont úgy készítettem el.Izgultam,hogy mi sül ki belőle,de szerencsére nagyon finom puha és ízes lett.

Hozzávalók

60 dkg finomliszt

2,5 dkg élesztő

2 dl.tej

4 ek.joghurt

0,5dl.olaj

1mk.cukor

2-3 tk.só

20 dkg főtt burgonya

Ha van maradék burgonyapurénk azt használjuk,picit átlangyosítva.Ha nincs,először főzzünk meg a burgonyát,törjük és hagy kézmelegre hülni.A langyos cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.A lisztet egy tálba szitáljuk,hozzáadjuk a burgonyát,sót,joghurtot majd az élesztős tejet.Elkezdjük dagasztani,a vége felé adjuk mellé az olajat.Alaposan kidagasztjuk,míg szép sima,fényes lesz,letakarjuk és legalább 50 percig kelesztjük.Átgyúrjuk,formázzuk és formaedénybe tesszük.Tetszés szerint bevágjuk és letakarva 30 percig ismét kelesztjük.Addig a sütőt előmelegítjük 220 fokra,ha újra megkelt a tészta,hideg vízzel megspricceljük és mehet a sülni.Kb.60 perc alatt megsül,de ez sütőtől függ természetesen.Ha fedél nélküli formánk van,akkor figyeljük,ha nagyon pirul a teteje,fedjük be egy fóliával,vagy sütőpapírral,hogy ne nagyon égjem meg.Ha kész,rácsra teszem,megspriccelem vízzel és hagyom kihülni.


Jó étvágyat!


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kefires kifli kolbásszal

  Tészta 70 dkg liszt 2db tojás 1 kis pohár kefir 6 dkg cukor 2.5 dkg élesztő 1.5 dl tej 1 dl olaj só ízlés szerint /mi sósan szeretjük,kb 2...