KONYHASZERELEM

2021. augusztus 24., kedd

Formakenyér

 


Hozzávalók

25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

25 dkg fehérliszt

10 g só

5 g cukor

2 dkg élesztő

1,5 dl langyos tej

1,5 dl langyos víz

4 dkg puha vaj

 

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.A kétfajta lisztet és a sót elvegyítjük,majd hozzáöntjük az élesztős tejet és a langyos vizet.Jól kidagasztjuk,a vége felé a puha vajat is hozzáadjuk és addig dagasztjuk,míg el nem válik a tál oldalától és sima tészta lesz.Kicsit lágy,de nem kell megijedni.


Letakarjuk és meleg helyen kb.40 percig kelesztjük.Lisztezett deszkán kicsit átnyomkodjuk és kibélelt püspökkenyér formába tesszük,eligazgatjuk.Letakarjuk és ismét kelesztjük 40 percig.

180 fokra előmelegített sütőbe toljuk,de előtte lespricceljük vízzel.A sütő aljába is ajánlatos egy tálkában vizet tenni,hogy gőz képződjön,így szebben,jobban sül.Kb.40 perc alatt megsül a kenyérke,rácsra borítjuk a formából és megspricceljük még egy kis vízzel.Hagyjuk hülni,utána szeleteljük.

Lehet csak finomliszttel,vagy csak tk.liszttel is,nagyom finom és egyszerű,sokáig puha marad.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Sertésszűz tejszínes mártásban

  Hozzávalók 60 dkg sertésszűz 2 ek.oliva olaj 3 dkg vaj színes bors só 2 dl víz 1 húsleves kocka 2 kk.mustár 1,5 dl tejszín picike porcukor...