KONYHASZERELEM

2014. augusztus 16., szombat

Eszterházy torta


A párom és lánykám készítette a szülinapomra,mert ez az egyik kedvenc tortám:)

Hozzávalók

Piskóta

10 darab tojás fehérje
30 dkg kristálycukor
30 dkg darált dió
2 dkg rétes liszt


Krém

2 dkg zselatin fix
2,5 dl tej
1 vaníliás cukor
5 tojás sárgája
12 dkg kristálycukor
30 dkg margarin
5 dkg darált dió

Máz

1 tábla étcsoki
10 dkg porcukor
víz


A tojásfehérjét habbá verem a cukorral,majd beleforgatom a lisztet és a diót.Sütőpapírral bélelt tortaformában,előmelegített sütőben tűpróbái sütöm.Ha kihűlt,4-5 részre vágom lapjában.

A tojássárgákat kikeverjük a cukorral,a tejet felforraljuk.Ha forr a tej,apránként belecsorgatjuk a cukros tojássárgákat és sűrűre főzzük.Ha félig kihűlt,hozzáadjuk a diót és a margarint.Jól kikeverjük,én mixerrel is átkeverem és hűtőbe teszem.

A lapokat megkenem a krémmel,úgy hogy hagyok kellő mennyiséget a tetejére és oldalára is.
A porcukrot annyi hideg vízzel higítom,hogy kellő állagú legyen,az-az ne legyen sem híg sem túl sűrű és bevonom vele a tortát.
A csoki gőz fölött felolvasztom és a képen látható módom a tetejét körbecsíkozom,majd tűvel vagy fogvájóval kihúzkodom mintára.
Az torta oldalát durvára őrölt dióval megszórom,a tetejét pedig fél dió szemekkel díszítem.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Sertésszűz tejszínes mártásban

  Hozzávalók 60 dkg sertésszűz 2 ek.oliva olaj 3 dkg vaj színes bors só 2 dl víz 1 húsleves kocka 2 kk.mustár 1,5 dl tejszín picike porcukor...