Van néhány étel amit kedves párom szokott elkészíteni.Többnyire otthonról hozott kedvenc ételeket,amit "anyu így csinálta"és ezt csak ő szeretné!De azért vannak újításai is.Szeret főzni,csak nem nagyon van rá ideje.Na szóval a szilvás gombóc is ide tartozik.Ha enni szeretne,csak ő készítheti el,én csak kukta vagyok ilyenkor mellette.
Pontos arányokat nem tudok írni az elkészítéséhez,mert majd minden érzésre megy.Nagyon finom szokott lenni,jó nagy adag is készül belőle,mert hát kell a barátoknak is!
Hozzávalók
1 kg burgonya
liszt
só
porcukor
1 nagy kanál tejföl
zsemlemorzsa
pici olaj
szilva
kristálycukor
fahéj
egész dió
Először a burgonyát megfőzöm és pépesre töröm.Hagyom teljesen kihülni.
Hozzáadok 1 nagy kanál tejfölt,ízlés szerint sót,fél kanálnyi porcukrot és 20 dekányi lisztet.Ösze gyúrom és menet közben lisztezem még annyira,hogy lágy,de nyújtható,összeálló tésztát kapjak.Lefóliázom és fél órára a hűtőben pihentetem.Ezalatt a szilvákat megtisztítom,kettévágom,kimagvazom és megszórom kristálycukorral,fahéjjal,közepébe egész dióbelet teszek.A tésztát erősen lisztezett deszkán fél cencire nyújtom,kb.8x8cm-es kockákra vágom.Közepébe helyezem a szilvát és gombócokat gyártok belőle.Forrásban lévő vízbe teszem és mikor feljön a víz felszínére,2 percig főzöm és szűrőkanállal kiszedem.Egyenesen a pirított morzsába teszem amiben meghempergetem minden oldalán.Majd tálra szedem és egy kis morzsával még meghintem.
A pirított morzsa készítése pikk-pakk.
Mákszemnyi olajon,serpenyőben állandó keverés mellettt világos barnára pirítani.
A végén porcukorral meghintem,én szoktam turbózni még +szilva lekvárral.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése