KONYHASZERELEM

2020. május 14., csütörtök

Tejes kifli-zsemle-mini bagett

Pár hete nagyon rákattantam Szabi pék munkáira.Három alkotását készítettem el és mondhatom,soha ilyen jól nem sikerültek a kelt tésztáim!Valami mennyei a tudása és az elhivatottsága,teljesen megfertőzött.Ha lenne igényünk rá minden nap sütnék tőle,ilyenkor sajnálom,hogy nem vesz körül nagy család.De azért alkalmanként nem bírok magammal....mint most sem!😀

Hozzávalók

84 dkg liszt
4 dkg friss élesztő
2 dkg só
2 dkg cukor
2 tojás+1 a kenéshez
2,7 dl tej
10 dkg puha vaj vagy margarin
15 dkg tejföl

A keverőtálba teszem a tejet,tojást,élesztőt és tejfölt.Összemixelem,majd hozzáadom a lisztet,cukrot.Dagasztom 10-15 percig,majd hozzáadom a sót is és darabonként a vajat,Tovább dagasztom míg a tál oldalától le nem válik és sima tészta lesz.Gömbölyítem és tálban letakarva,huzat mentes helyen kelesztem legalább 30-40 percig.
Ha megkelt.elosztom több részre,attól függ hány fajta pékárút szeretnék sütni.Formázás előtt átgyúrjuk,gombócozzuk és pihentetjük pár percet.
A lényeg,vékonyra kell nyújtani,a kifliknél kör alakra és 8 háromszöget képezni.
szélesebb részénél elkezdjük szorosan feltekerni.Tepsibe tesszük,megkenjük felvert tojással és pihentetjük 1015 percig.Ezután ismét megkenjük tojással és 195 fokos előmelegített sütőbe toljuk.Kb.15-20 perc alatt készre sül.
A zsemléknél,jelen esetben császár zsemle,a gombócokat újjnyi vastag rudakká sodorjuk.Hurkot képezünk,a felső szárat alulra,az alsót felülre hajtjuk a kör közepére és kicsit összenyomjuk.Lekenjük,pihentetjük,ismét kenjük,mehet a sütőbe.
A mini bagettet téglalapra nyújtjuk szintén vékonyra,szorosan feltekerjük.A vége az aljára kerüljön,megkenjük,pihentetjük,megkenjük és sütő.
Lehet magvakat és dekor sót is rászórni,de nekem most nem volt.Majd legközelebb.
Érdemes elkészíteni,nem bánjátok meg!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Sertésszűz tejszínes mártásban

  Hozzávalók 60 dkg sertésszűz 2 ek.oliva olaj 3 dkg vaj színes bors só 2 dl víz 1 húsleves kocka 2 kk.mustár 1,5 dl tejszín picike porcukor...