KONYHASZERELEM

2023. február 6., hétfő

Töltött tökll.


Nagyon szeretem a töltött tököt.Kétféle képpen szoktam elkészíteni,a másik verzió már fent van a blogon.Mindkettő isteni finom és rendkívűl tartalmas étel.

Hozzávalók

Egy szép közepes méretű zsenge tök

40 dkg darált lapocka

1,5 bögre rizs

1 fej vörös hagyma

3 gerezd fokhagyma

só-bors ízlés szerint

pici delikát/házi/

őrölt piros paprika

1 nagy doboz tejföl

kevés zsiradék

  Először a tököt előkészítem.Meghámozom,kettévágom hosszában,beleit kikaparom és enyhén besózom,tepsibe teszem.A hagymát kockázom és kevés olajon dinsztelem.Ráreszelem a fokhagymát,beleteszem a darált húst és fehéredésig párolom.Rászórom a piros paprikát,elkeverem és felöntöm annyi vízzel,hogy éppcsak ellepje.Fűszerezem és puhára főzöm.Ne maradjon túl sok lé rajta,de ha menet közben szükséges,pótoljuk kicsi vízzel.A rizst szintén kevés zsiradékon megpirítjuk,majd másfélszeres vízzel felöntjük,sózzuk és lassú tűzön készre pároljuk.Ha kész mindkét komponens,összekeverjük és megtöltjük vele a fél tököket.Ha sok a töltelék,lehet nyugodtan púposan tölteni.A tejfölt kicsit sózom,kikeverem és elosztom a töltelék tetején.Kicsit meglocsolom olajjal,icurka vizet öntök a tepsibe a tök alá és lefedem fóliával.Forró sütőbe tolom és kb.30 percig sütöm.Leveszem a fóliát és rápirítok.

Jó étvágyat!          



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Sertésszűz tejszínes mártásban

  Hozzávalók 60 dkg sertésszűz 2 ek.oliva olaj 3 dkg vaj színes bors só 2 dl víz 1 húsleves kocka 2 kk.mustár 1,5 dl tejszín picike porcukor...