Nagyon szeretem a töltött tököt.Kétféle képpen szoktam elkészíteni,a másik verzió már fent van a blogon.Mindkettő isteni finom és rendkívűl tartalmas étel.
Hozzávalók
Egy szép közepes méretű zsenge tök
40 dkg darált lapocka
1,5 bögre rizs
1 fej vörös hagyma
3 gerezd fokhagyma
só-bors ízlés szerint
pici delikát/házi/
őrölt piros paprika
1 nagy doboz tejföl
kevés zsiradék
Először a tököt előkészítem.Meghámozom,kettévágom hosszában,beleit kikaparom és enyhén besózom,tepsibe teszem.A hagymát kockázom és kevés olajon dinsztelem.Ráreszelem a fokhagymát,beleteszem a darált húst és fehéredésig párolom.Rászórom a piros paprikát,elkeverem és felöntöm annyi vízzel,hogy éppcsak ellepje.Fűszerezem és puhára főzöm.Ne maradjon túl sok lé rajta,de ha menet közben szükséges,pótoljuk kicsi vízzel.A rizst szintén kevés zsiradékon megpirítjuk,majd másfélszeres vízzel felöntjük,sózzuk és lassú tűzön készre pároljuk.Ha kész mindkét komponens,összekeverjük és megtöltjük vele a fél tököket.Ha sok a töltelék,lehet nyugodtan púposan tölteni.A tejfölt kicsit sózom,kikeverem és elosztom a töltelék tetején.Kicsit meglocsolom olajjal,icurka vizet öntök a tepsibe a tök alá és lefedem fóliával.Forró sütőbe tolom és kb.30 percig sütöm.Leveszem a fóliát és rápirítok.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése