KONYHASZERELEM

2023. február 1., szerda

Bakonyi betyár gombóc



 Hozzávalók

Gombóchoz:

50 dkg darált lapocka

1 tojás

1 marék búzadara

1 kis fej vörös hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

só-bors ízlés szerint

kis csokor petrezselyem

Mártás:

1 közepes fej vörös hagyma

1-2 gerezd fokhagyma

40 dkg csiperke gomba/ha lehet barna/

1-1 közepes TV paprika,paradicsom

só-bors ízlés szerint

őrölt piros paprika

1 tk.delikát/én házit használok/

1 püpos kanál liszt

1 kis doboz tejföl

kis csokor petrezselyem

  Először a gombócokat készítem el.A darált húsba belereszelem a vörös hagymát és a fokhagymát.A petrust apróra metélem és a többi hozzávalóval együtt alaposan összedolgozom,félre teszem.A szószhoz a vörös hagymát apróra kockázom,és kevés zsiradékon dinsztelem.Ha üveges,hozzáadom a paprikát apróra kockázva és a szeletelt gombát.Együtt párolom tovább,majd a kockázott paradicsom és a reszelt fokhagyma is mehet bele.Összerottyantom,majd fűszerezem sóval,borssal,pirospaprikával,delikáttal ízlés szerint.Felöntöm egy liter vízzel és ha forrni kezd,belerakom a húsgolyókat.Ha kell,pótoljuk annyi meleg vízzel,hogy ellepje a gombócokat.Néha megkavarva kb.fél óráig főzzük,ezután teszteljük,hogy megfőtt e a husi,ha szükséges még főzzük tovább.A tejfölből és lisztből habarást készítünk,teszünk a főzőléből is hozzá és csomómentesre kavarjuk.Hozzáöntjük a gombócos cucchoz,kevergetjük,közben az aprított petrezselymet is beletesszük.Pár percig forraljuk míg kellően besűrösödik és lehúzzuk a tűzről.Bármilyen körettésztával tálalható,én most szarvacskával.Nagyon finom laktató étel,szívből ajánlom.

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Sertésszűz tejszínes mártásban

  Hozzávalók 60 dkg sertésszűz 2 ek.oliva olaj 3 dkg vaj színes bors só 2 dl víz 1 húsleves kocka 2 kk.mustár 1,5 dl tejszín picike porcukor...