Nagyon szeretem ezt a tésztát.Többféleképpen szoktam formázni,attól függ,szendvicsnek vagy valami másnak készítem.Ezt most egy kicsit sósabbra csináltam és még magában is,nasinak kiváló.Bátran ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók
40 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
2,5 dkg puha vaj vagy margarin
2 tk.cukor
2.5 tk. só
A cukros langyos tejbe morzsolom az élesztőt és hagyom hogy felfusson.A lisztet keverőtálba szitálom,mélyedést készítek és beleöntöm az élesztős tejet.Elkezdem dagasztani,ha már kezd az oldalától elválni,apránként a vajat is hozzáadom és szép simára dagasztom.Letakarom és meleg helyen kelesztem 45 percig kb.Ha megkelt,átgyúrom és 8 egyenlő részre osztom,zsemleformázom és 15 percig letakarva ismét pihentetem.Ezután egyesével a kezemmel vékony téglalapra nyomkodom majd feltekerem rúdba és mint a kalácsnál is,kisodrom amekkora csavartkákat szeretnénk,kb.35 cm.Megcsavarom őket,tepsibe teszem,letakarom és újból 30 percet pihentetem.Addig a sütőt 200 fokra kapcsolom és az aljába egy edényben vizet rakok.Ha jól megkelt,lekenem tejjel,megszórom egy kis nagyobb szemű sóval/elhagyható/lenmaggal és betolom a sütőbe.Sütőtől függő,nekem 25 perc alatt sült meg,alsó feső sütésen.Ha kész rácsra szedem és ismét lekenem tejjel.Ha kihűlt,lehet fogyasztani.Másnap is tökéletes!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése