Többféle receptet kipróbáltam már,több kevesebb sikerrel.Anno anyósom gombóca nem is gombóc volt.felhő.Annyira lágy volt de valami eszméletlen finom.De ő egy ételének a receptjét nem árult el,csak mosolygott mikor kérdeztük.Így ki kellett kisérleteznem az ő majdnem tökéletes receptjét.Ez is lágyabb az átlagnál,de gombóc formáját igyekszik betartani,bár nem könnyű formázni.Íme a recept.
Hozzávalók
50 dkg túró
12 dkg búzadara
3 tojás
csipet só
1/2 cs.vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 csésze zsemlemorzsa
kevés olaj v.vaj
1 nagy tejföl
fahéj-porcukor ízlés szerint
pár csepp citromlé
eperlekvár
A túrót alaposan összetörjük és összekeverjük a cukorral,búzadarával,sóval,citromhéjjal és a tojássárgával.Hűtőben pihentetjük lefedve legalább 1,5-2 órát.Közben a morzsát megpirítjuk a zsiradékon és félretesszük.A tejfölt ízesítjük a porcukorral,citromlével és fahéjjal és kikavarjuk.
Főzés előtt a tojásfehérjét habbá verjük és beleforgatjuk a túrómasszába.Vizes kézzel közepes gombócokat formázunk és forrásban lévő vízben addig főzzük,míg a víz tetejére fel nem jön.Szűrőlapáttal kiemeljük és egyből a morzsába forgatjuk,majd tálra szedjük.A cukros tejföllel és eperlekvárral tálaljuk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése