KONYHASZERELEM

2023. január 25., szerda

Túrógombóc ll.


 Többféle receptet kipróbáltam már,több kevesebb sikerrel.Anno anyósom gombóca nem is gombóc volt.felhő.Annyira lágy volt de valami eszméletlen finom.De ő egy ételének a receptjét nem árult el,csak mosolygott mikor kérdeztük.Így ki kellett kisérleteznem az ő majdnem tökéletes receptjét.Ez is lágyabb az átlagnál,de gombóc formáját igyekszik betartani,bár nem könnyű formázni.Íme a recept.

Hozzávalók

50 dkg túró                                            

12 dkg búzadara

3 tojás

csipet só

1/2 cs.vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

1 csésze zsemlemorzsa

kevés olaj v.vaj

1 nagy tejföl

fahéj-porcukor ízlés szerint

pár csepp citromlé

eperlekvár

  A túrót alaposan összetörjük és összekeverjük a cukorral,búzadarával,sóval,citromhéjjal és a tojássárgával.Hűtőben pihentetjük lefedve legalább 1,5-2 órát.Közben a morzsát megpirítjuk a zsiradékon és félretesszük.A tejfölt ízesítjük a porcukorral,citromlével és fahéjjal és kikavarjuk.

Főzés előtt a tojásfehérjét habbá verjük és beleforgatjuk a túrómasszába.Vizes kézzel közepes gombócokat formázunk és forrásban lévő vízben addig főzzük,míg a víz tetejére fel nem jön.Szűrőlapáttal kiemeljük és egyből a morzsába forgatjuk,majd tálra szedjük.A cukros tejföllel és eperlekvárral tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Sertésszűz tejszínes mártásban

  Hozzávalók 60 dkg sertésszűz 2 ek.oliva olaj 3 dkg vaj színes bors só 2 dl víz 1 húsleves kocka 2 kk.mustár 1,5 dl tejszín picike porcukor...