Nem mondom,hogy a legsikerültebb kenyerem,de finom.Külalakra sem éppen szépségversenyre való,igaz kisérlet volt,azt hiszem ezen még módosítok legközelebb.
Hozzávalók
30 dkg fehérliszt
20 dkg tk.liszt
1 dl tej
1,5 dl víz
2 dkg élesztő1 kk.cukor
2 tk.só
1/2 dl olaj
1 púpos ek.tejföl
A cukros langyos tejben felfuttatom az élesztőt.A kétféle lisztet összekeverem egy tálban,a szélére szórom a sót.Hozzáadom az élesztős tejet,a langyos vizet és a tejfölt,elkezdem dagasztani.Ha szépen összeállt,hozzáadom az olajat is és addig dagasztom,míg el nem válik az edény falától és szép sima lesz a tészta.Letakarom és meleg helyen kelesztem 50 percig.Átgyúrom,újjal lappá nyomkodom és feltekerem,formázom.Papírral bélet formába teszem,letakarom és pihentetem 40-50 percig.Közben a sütőt 230 fokra izzítom.A pihentetés után bevagdosom és vízzel alaposan lespriccelem,a sütő hőfokát visszaveszem 200 fokra és sütni kezdem.Ajánlatos lefedni a tetejét,attól függ miben sütöd.Én püspökkenyér formában sütöttem,egy mélyebb tepsit toltam fölé,így védtem a tetejét a megégéstől.A sütő aljába tettem egy edénybe vizet,hogy gőz képződjön.Kb.60 percig sütöttem,ezután kivettem a formából,megfordítottam,hogy a teteje legyen alul,mert elég hóka volt az alja,sütöttem még 10 percig .Ezután kivéve a sütőből rácsra tettem és alaposan lespriccoltam vízzel,hagytam hűlni.
Finom lett,csak kicsit tömörebb a többi kenyeremnél és nehezebben sült.Azt hiszem legközelebb fél dl.vízzel még rásegítek,hátha jobb lesz.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése