KONYHASZERELEM

2023. január 18., szerda

Sós-vajas "briós"


 

Ezt a csodálatos péksütit két receptből hoztam össze.A tésztája a fonotka receptemből van,csak egy kicsit megnöveltem az adagot.A formázást pedig a YouTube oldalról lestem el,egy török recept.Eszméletlen finom lett,még másnap is élvezet volt fogyasztani.Kicsit pepecselős a formázás,de nagyon megéri ráfordítani az időt.

Hozzávalók

50 dkg finomliszt

2,5 dl langyos tej

0,5dl langyos víz

1 tk.cukor

2 tk.só

2,5 dkg élesztő

2.5 dkg puha vaj/margarin/+kb3 dkg a kenéshez

1 tojás a kenéshez

  A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt,keverőtálba tesszük a vízzel együtt,majd hozzászitáljuk a lisztet és rászórjuk a sót is.Mikor már leválik a tál oldaláról,szép sima,apránként hozzáadjuk a puha vajat"margarint".Szép sima tésztát kapunk,amit kicsit formázunk és enyhén olajozott tálba tesszük.Letakarva kelesztjük meleg helyen 50 percet.Ha megkelt,átgyúrjuk és 8-10 egyforma gombócokat készítünk belőlük.Letakarva ismét pihentetjük 10 percet,majd egyenként hosszúkás ovális lappá nyújtjuk,amilyen vékonyra csak tudjuk.Újjunkkalvékonyan megkenjük az egészet puha vajjal"margarinnal"és a szélesebb oldalától kezdve feltekerjük.Összecsipkedjük a végeit és kb.50 cm rúddá sodorjuk.Ezután az egyik végén kihagyunk 1 cm-t és éles késse a rudat hosszában kettévágjuk,majd a két ágat összefonjuk.Úgy tekejük fel,mint a briós csigát.Sütőpapíros tepsibe tesszük őket és lekenjük felvert tojással.Letakarjuk és 30-40 percig kelesztjük.Ezalatt a sütőt beizzítjuk 200 fokra,alul-felül sütési módban.Ha megkeltek a péksütik,lekenjük ismét tojással és mehet a sütőbe.Sütőtől függően 25-30 perc alatt készre sül.Ha megsültek,lekentük sós tejjel és rácson hagyjuk hűlni őket.

Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Sertésszűz tejszínes mártásban

  Hozzávalók 60 dkg sertésszűz 2 ek.oliva olaj 3 dkg vaj színes bors só 2 dl víz 1 húsleves kocka 2 kk.mustár 1,5 dl tejszín picike porcukor...