KONYHASZERELEM

2014. április 5., szombat

Szabolcsi töltött káposzta



Ahány vidék,annyi fajta töltött káposzta létezik,de mivel én szabolcsi vagyok ez a kedvencem!

Hozzávalók

1 közepes fej édes káposzta (én a lapos fajtát szoktam választani,az nincs olyan kemény és erős,könnyű tölteni)
50 dkg.rizs
80 dkg.darál sertés hús
2 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
paradicsompüré v.házi paradicsomlé
só-bors pirospaprika

Először vizet teszünk főni a káposzta "fonnyasztásához".A káposztát megmossuk és kivágjuk a torzsáját.
Mikor forr a víz,beletesszük egészben a káposztát és néhány percig hagyjuk főni.Levelenként szedjük le a fejről,ne hagyjuk teljesen megpuhulni,csak épphogy párolt legyen.A hagymát megtisztítjuk és apró kockára vágjuk,olajon megpároljuk,a végén a fokhagymát is hozzáaprítjuk.Levéve a tűzről megszórjuk pirospaprikával és összekeverjük.A rizst megmossuk,lecsepegtetjük,hozzáadjuk a húst,párolt hagymát,fűszerezzük ízlés szerint és alaposan összekeverjük.
A Káposztalevelekről levágjuk a vastag részt,a nagyobb leveleket kettévágjuk.
Tenyerünkbe vesszük a levelet,kanálnyi tölteléket belehalmozunk és feltekerjük.A káposzta végeit benyomkodjuk.Fazék alját kibéleljük apróra vágott maradék káposztával,ráfektetjük a töltikéket,meglocsoljuk a paradicsommal és felöntjük annyi vízzel,hogy legalább két ujjnyira ellepje.Megsózzuk,a tetejére is teszünk a maradék káposztából,lefedjük és feltesszük főni.Forrástól számítva kb.50 percig kell főzni,utána levében még puhul a fedő alatt.
Tejföllel vagy anélkül és kenyérrel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Sertésszűz tejszínes mártásban

  Hozzávalók 60 dkg sertésszűz 2 ek.oliva olaj 3 dkg vaj színes bors só 2 dl víz 1 húsleves kocka 2 kk.mustár 1,5 dl tejszín picike porcukor...